lauantai 24. tammikuuta 2015

Logopedian opiskelusta :)

Millaista sitten on, kun on päässyt sisään? Ensimmäinen kuukausi oli todella kevyttä opiskelumielessä, sillä tentit siintivät kaukana loka-marraskuussa ja sitä vain totutteli kaikkeen. Ensimmäinen kuukausi oli myös aika raskas henkisesti, koska tutustuin uusiin ihmisiin ja yritin pysyä perässä, mitä kaikkia nettisivuja sitä tulee käyttämään opiskelussaan. Iltamia ja kilpailuja riitti, ja olen tosi tyytyväinen että menin melkeinpä kaikkiin. Siellä syntyy ryhmähenkeä ja tutustuu rennommin ihmisiin - ja muiden alojen tyyppeihin. Huomautetaan silti, että alkoholittomia juttuja oli ainakin yhtä paljon kuin ryyppäysiltojakin alussa, joten juomisesta nuo jutut eivät ole kiinni.

Logopediaa opiskellaan kai enää Oulussa, Helsingissä ja Turussa. Tampere on tehnyt jonkun kakkajäynän eikä sinne oteta enää sisään uusia (viime kevään tieto). Ouluun pääsee sisään 35, Turkuun 28 ja Helsinkiin 20. Tuosta voi kukin itse päätellä mihin tilastollisesti on helpoin päästä, mutta itse suosittelen joka tapauksessa Turkua! Meillä on logopediafukseja vaikka mistäpäin Suomea, ja täällä on paljon menoa ja meininkiä. Turku on loistava opiskelukaupunki monessakin mielessä, mutta esimerkkinä sanottakoon, että sähköpostiini tuli viikon sisällä viisi eri bilekutsua. Myös välimatkat ovat mielestäni pieniä.
Rankkaahan on toki kaikkialla, mutta se on paljon asenteesta kiinni. Esimerkiksi tämä kevät näyttää jopa kivalta, vaikka tekemistä riittää myös työn merkeissä. Whatsapp- ja Facebook-ryhmistä on kaikille ollut iso apu.

Luentoja ei ole vielä montaa päivässä, tässä periodissa itselläni vain yksi per päivä. Keskiviikkokin on itse asiassa vielä vapaa. Koulupäivä on siis vain esimerkiksi 10.15-11.45, mutta sen jälkeen onkin kotona usein paljon hommaa. Oulun yliopistossa oli tehty joku kysely, jonka mukaan logopedit käyttävät opiskeluunsa arviolta 40 tuntia viikossa, kun monien muiden alojen opiskelijat arvioivat opiskelevansa alle 20 tuntia. Eroa on siis paljon työn kuormittavuudessa, mutta tämä on sen arvoista. Enkä todellakaan tee 40 tuntia, ja sanoisin ettei valtaosa muistakaan fukseista tee. Ei tuosta varmaan paljon puutu, jos mietitään tenttejä edeltäviä viikkoja. Kalenteri kädessä tykkään jatkuvasti suunnitella menojani, jotta saan merkattua aikaa sekä itsenäiselle opiskelulle että ihan oman elämän menoihinkin. :D

Kun lukemisen makuun on päässyt ja aikatauluttaa kunnolla, on tämä oikeasti tosi mielenkiintoista - asia kerrallaan. Pikkuhiljaa olen oppinut tehokkaammaksi lukijaksi, ja asiat eivät tunnu niin vierailta enää. Huomasin myös, että stressasin syksyllä turhan paljon. Kukaan ei oikein tiennyt, millä perustein opettajat arvioivat tenttejämme, koska sieltä saattoi tulla omaan arvioon melkoista heittoa ("en varmana pääse läpi - tulikin 4" ja toisinpäin). Mutta tänä keväänä en jaksa murehtia ja märehtiä, vaan ainoastaan teen mitä pitää tehdä. Rankkaa se oli syksyllä lähinnä siksi, että itse päätin lähteä suurentelemaan asioita ja aliarvioimaan itseäni.

Kirjoitin tämän nyt sellaisen epäpriimuksen näkökulmasta. En ole nopein lukija tai ahkerin opiskelija vuosikurssiltamme, ja olin oikeasti ala- ja yläasteen ajan vielä todella hajamielinen, eikä koulu kiinnostanut paljoakaan. Lukiossa heräsin jotenkin siihen että oppiminen on kivaa, ja silti kirjoitin vain C-C-C-M-E. Jos minä pystyn tähän, niin pystytte tekin. Jos lapsiperheiden äidit ja paljon töissä käyvät ihmiset pystyvät tähän, niin pystytte tekin.

Jos motivaatio ei meinaa riittää lukemiseen, niin ajatelkaa kuinka mukavaa elämä tulee olemaan opiskellessa: meillä on ehkä pari luentoa alkanut ennen kello kymmentä, joten nukkua saa tarpeeksi. Torstaisin on bileitä, tai ainakin baarit ovat auki, ja juomat ovat halvempia. Haalareissa on aika hauskaa tanssia (vieläpä turkooseissa). Harrastusvaihtoehtoja riittää yliopiston puolesta melkoisesti, ja on paljon eri kerhoja, joihin liittyä. Läsnäolopakkoa ei ole kaikilla luennoilla, eli jos laiskottaa tai tulee esteitä, voi jotkut luennot katsoa netistä jälkikäteen. Itsellä on jäänyt ekasta puolesta vuodesta parhaiten mieleen sitsit, joita onneksi riittää pitkin lukuvuotta. Logopediassa on hyvä yhteishenki, ja luennoilla pystymme keskustelemaan asioista enemmän pienen opiskelijamäärän vuoksi. Lukujärjestys annetaan valmiina, joten älytöntä sumplimista kurssien viidakossa ei tarvitse tehdä itse.

Tsemppiä siis! :) EDIT: Minulle huomautettiin, että Ouluun pääseekin 35 opiskelijaa (hurraa!). Kohta on korjattu tekstiin. Korjattakoon myös, että r-vikainenkin voi päästä opiskelemaan alaa, sillä siitäkin toki voi päästä eroon opiskelun aikana.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Monta tuntii noin suurinpiirtein luit päivässä? Ite aattelin et 6h/pvä ja täytyy sit kattoo pitäiskö yhen lepopäivän viikos vai kuin jaksan lukee. Mitenköhän niitten latinankielisten nimien kaa, että onko niistä tullu kyssärei?

Helli Pippanen kirjoitti...

6h kuulostaa oikein sopivalta! Ehtii sitten tehdä muutakin ku stressata vain sitä lukemista. Itse taisin pitää lukuvapaana viikonloput, paitsi jos sattui olemaan ylimääräistä energiaa. Viimeisinä viikkoina taisin lukea päivittäin ainakin jonkin verran. Parempi tiivistää loppua kohden, ei päinvastoin.

Viime keväänä oli mun mielestä ekaa kertaa latinankielisistä nimistä kysymys, siinä kysyttiin selkärankaa. Että noita isoimpia juttuja kannattaa opetella latinaksi kuten aivot, selkäydin, -ranka ja sydämen kammiot! Niitäkin kysyttiin viimeksi. Myös isoimpia luita kuten rintalasta ym. varmaan kantsii muistella. :)

jensku kirjoitti...

Kiitos näistä postauksista ihan valtavan paljon! Helpottaa elämää, kun tietää että miltä se tuntuu ja itellä noi yo-kirjotukset menny samalla kaavalla kun sulla. Kirjat on nyt haettu ja kappaleet jaoteltu. En käsittäny kuinka paljon tässä tarvitaan biologiaa ja anatomiaa, mutta onneksi oon niistä jo valmiiks ollu kiinnostunu.

Lukemisen aikatauluttaminen tulee mulle olemaan vaikeeta, mutta uskon mahdollisesti selviäväni. Ihan loistava postaus ja mitä tässä nyt oon nettiä selannut niin huomattavasti sisällöltään ja informaatioltaan runsaampaa kun yliopistojen tai muitten "auttavien" nettisivujen tekstit. Tsemppiä opiskeluissa!

Helli Pippanen kirjoitti...

Olepa hyvä Jensku, ja kiitos kommentistasi! Kiva kuulla että näistä on jollekin todellista hyötyä. :) Hyvä jos biologia kiinnostaa, mua se aluksi ärsytti. :D Nuo on yllättävän tärkeitä tosiaan läpi opintojen, mikä toivottavasti motivoi lisää!

Aikataulusta kannattaa pitää tietty mahdollisimman hyvin kiinni, mutta itsellekin tuli pari muuttujaa matkaan silloin keväällä, ja pänttäämiseen tuli muistaakseni kolmen viikon tauko. Oletkin aloittanut hyvissä ajoin, mutta pari vapaapäivää silloin tällöin ei tosiaan haittaa. :) Tsemppiä sinnekin lukemiseen!

emmmi kirjoitti...

Moikka! Haen tänä keväänä ekaa kertaa Turkuun opiskelemaan logopediaa, takana on siis pari välivuotta töiden parissa :) Valmennuskurssi alkoi viime viikolla ja lukemisen oon alottanut helmikuun alussa. Olen lukenut molemmat kirjat ja alleviivannut Puhuvan ihmisen ja kirjoitan muistiinpanoja afrt:stä tällä hetkellä.. Kirjat ovat niin laajat, tuntuu mahdottomalta oppia kaikki pienet yksityiskohdat.. Olisko sulla jotain vinkkejä luku-urakan helpottamiseen? Vielä on aikaa tiedän sen, mutta jotenkin on lannistunut olo etten koulupaikkaa tänä vuonna saa koska taso on kova..

Helli Pippanen kirjoitti...

Moikka! Mahtavaa että oot ollu ajoissa liikkeellä, sun tahti kuulostaa hyvältä. Noiden muistiinpanojen jälkeen muistat varmasti taas enemmän asioita ulkoa kuin edellisellä lukukerralla. Kun aloin itse lukea pelkkiä muistiinpanojani läpi, muistin myös toisinaan niihin liittyviä muita asioita kirjasta. Eli todella pikkuhiljaa niitä yksityiskohtia alkaa jäädä mieleen. Jaksat vaan kahlata sekä kirjat että muistiinpanosi tarpeeksi monta kertaa läpi, jos ei tunnu jäävän päähän. Muista ennen kaikkea kerrata juttuja päässäsi alusta alkaen! Suihkussa, ruokaa laittaessasi tai iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Jos et muista jotain, tarkista se kirjoista heti kun ehdit. Aloita isommista kokonaisuuksista, ja sitten ala vaatia itseltäsi enemmän pikkujuttujen muistamisessa. Toivottavasti en selitä liian sekavasti... :D Myös läheisille "luennoiminen" aiheista auttaa. Siinä huomaa, mitä ei vielä osaakaan tarkasti. Et periaatteessa voi osata kirjoja liian hyvin, joten pidä se lähtöajatuksena.

Oletko lukenut toisen postaukseni itse pänttäämisestä? Siellä on enemmänkin vinkkejä, ja itselleni paras taisi olla sisällysluettelon hyödyntäminen. Luin siis esim. tietyn kappaleen (vaikka luustosta) ja kirjoitin sisällysluetteloon kyseisen kappaleen kohdalle kaikki siihen liittyvät tukisanat, jotka muistin lukemastani. Sitä voi laajentaa sitten myöhemmin, kun muistaa vielä lisää. Myös "överit" mindmapit auttavat varmasti, ettei kaikkea tarvitse kirjoittaa ranskalaisilla viivoilla! Tee myös vaikka kotisi peileihin post it -lappuja ja keksi pölöjä muistisääntöjä asioille. Vaihtoehtoiset opiskelutavat auttaa jaksamaan!

Kieltämättä esim. se, että nykyään tuoreet abit pääsevät muiden edelle haussa, tuntuu epäreilulta. En ole silti ihan varma, mitä se käytännössä tarkoittaa. Älä siis lannistu! Ajattele, että haet "vasta ekaa kertaa", mutta lue tosissasi. Mulla ei napannut ekalla kerralla, mutta sulla saattaa hyvinkin käydä niin. Aikaa tosiaan on vielä. Pääasia on myös, että luet ajatuksella esim. 6h/päivä etkä "sinne päin" 8 tuntia päivässä. Puske mieluummin tulisena pääsykoetta kohden kuin lauka rinnassa peläten, muuten ei tule mittää valmista. :) Tsemppiä!