perjantai 19. lokakuuta 2012

Ihmiset maksaa rahaa

Suomessa vuosittain julkaistavia verotietoja sanotaan myös kateuslistaksi. Katsellaan vähän lääkäreiden ja yritysjohtajien huikeita palkkoja ja huudellaan että "kyllä mullekin kelpais 7 milliä vuodessa". Jotkut katkerat yksilöt uhoavat että nämä rikkaat ovat snobeja, jotka eivät tiedä oikeasta työstä mitään. Kovin moni suomalainen miljonääri ei käsittääkseni istu kotona rahojensa kanssa tai vietä päiviään shoppaillen. Kyllä raha suurimmaksi osaksi ansaitaan Suomessa vielä kovalla työllä, onneksi.

Luin erään naisfilosofin haastattelun, jossa hän kertoi että tutkimuksen mukaan onnellisuus lakkaa kasvamasta kun kuukausitulot ylittävät 6000 euroa. Helppo uskoa: tässä kohtaa on vaativammankin ihmisen perustarpeet ja elektroniikannälkä varmasti tyydytetty.

dreamstime.com

Tämä on niin ristiriitainen asia. Ihmiset lottoavat aivan hulluna eivätkä innokkaimmat edes tajua, paljonko heillä menee vuosittain jo pelkästään lottokuponkeihin ja muihin rahapeleihin. Sitten kun joku voittaa potin, sillä ei kuitenkaan tehdä mitään erikoista, koska "ei tarvitse"(Iltalehden haastattelujen mukaan). Joku ei edes vaihda paskaa ooppeliaan pihasta, koska se on niin rakas. Jotkut eivät edes kerro lapsilleen asiasta vaan istuvat rahojensa päällä. Kannattaisiko elämästä nauttia edes vähäsen?

Yritysjohtajat ynnä muut ovat tehneet pitkiä päiviä päästäkseen siihen missä nyt ovat. "Alemman luokan" ihmiset väittävät usein, että isojen pomojen elämään mahtuvat vain raha ja firman hyvä tulos. Joidenkin mielestä lääkäritkin ovat tunteettomia pökkelöitä, jotka ansaitsevat aivan liikaa. Tähän kohtaan kysymys: Mistä hinnasta voisit leikata toisen ihmisen ja ottaa vastuun hänen mahdollisesta kuolemastaan leikkauspöydälle? Olisitko itse valmis opiskelemaan jopa 8 vuotta ja sitten elelemään 2000 euron kuukausipalkalla? Sitä minäkin.

wired.com
Joillain vähemmän ansaitsevilla ei tunnu koskaan olevan rahaa tilillä, vaikka heillä olisikin mahdollisuus pihistää jostain. Mitä he vastaavat kysymykseen "onko raha sinulle tärkeää"? Hehän "tarvitsevat" jatkuvasti kaikenlaista. Jos heille antaisi 10 000 euroa, häviäisikö se saman tien? Ystäväni kanssa olemme miettineet, että rahaa on helppo säästää koska sitä ei yksinkertaisesti kulu järjettömästi. Vuokra ja ruoka ovat oikeastaan ainoat pakolliset. Onko raha tällaiselle kuluttajalle tärkeää? Periaattessa ei. Kenen elämä siis oikeasti pyörii rahan ympärillä, ja miten luokitella ahne ihminen? Hyvin palkatullakin voi tosin olla tili tyhjillään, joten kai se on ihan ihmisen tottumuksista kiinni. Vaiko vain itsekurista? Tätä voisi jatkaa loputtomiin, mutta tarkoitus oli vähän sekoitella pakkaa. Saa toki vastatakin noihin kysymyksiin.

Tässä vielä lista asioista, joita ei karkeasti ajateltuna rahalla saa :)
  • rakkaus
  • oikeat ystävät
  • tyylitaju
  • käytöstavat
  • nuoruus
  • terveys(esim. syöpää ei estellä rahalla)
  • kunnioitus
  • hyvä lauluääni
  • kauneus
  • mielikuvitus
Keksittekö lisää?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jaah, keskiluokkaisen perheen lellikkilapsi päättänyt keksiä päästään totuuksia.

Helli Pippanen kirjoitti...

Hyvä Anonyymi, mukavaa että aloit haukkua mua ennakkoluuloisesti sen sijaan että kommentoisit tuota itse kirjoitusta. En tiedä miten "keksin päästäni totuuksia", jos pohdin asioita omiin kokemuksiini ja ihmisten puheisiin nojaten. Tämä on näkökulma, haloo.

Mikäli tuo "lellikkilapsi" viittaa siihen että mä en tiedä kuinka tiukkaa köyhillä on, niin olet väärässä. En ottanutkaan tähän niitä leipäjonolaisia mukaan, koska en tiedä heidän elämästään juurikaan mitään. Puhuin niistä, joilla on mahdollisuus tehdä itse elämästään parempaa.